MCii Moralisti

             Ascult hip-hop inca din clasa a-3a adica din 1998, cand BUG Mafia si-a lansat un album si cumva o caseta a scapat si pe la mine. Nu m-a captivat cine stie ce, eu fiind crescut cu altfel de muzica , straina in majoritate, si n-am rezonat prea tare cu acel album.

           Ceea ce mi s-a parut amuzant, au fost versurile care erau vulgare si pe care le ascultam cu colegii de clasa distrandu-ne copios pe seama lor.

           Cum necum odata cu evolutia acelor versuri , acest virus m-a 'infectat' si pe mine, devenind cumva fascinat de aceste creatii libere si cuprinzatoare.In sensul ca se vorbea despre orice pe aceste piese.De la mesaje sociale, confirmari ale eului artistilor, dragoste, framantari de sine, si pana la povestiri din cartier.Era un fel de jurnal pe instrumentale, ceea ce mi se parea foarte impresionant.

         Am prins multi artisti inca de la inceput, si unii m-au cucerit de-a dreptul, iar altii nu, dupa cum e si normal.Insa ceea ce m-a frapat, a fost chiar faptul ca o buna parte dintre ei, au schimbat brusc tabara, desi sustineau agresiv in trecut ca tabara la care au aderat acum este una impostoare si fara onoare.

      Accentuau pe piese ideea ca ei nu se vand pe bani, si la prima oportunitate au facut-o, si chiar e amuzant sa asculti piese vechi de-ale lor unde subiectul , sau tinta atacului o reprezinta chiar propria persoana proiectata in viitor.Interesant,nu?

    Altii mai misogini  de fel asa, descriau peisaje in care moralitatea unor femei lasa de dorit, si ca majoritatea-s curve.De obicei se adresau in special uneia, pe care o supuneau la perversiuni exact ca-n filmele porno.Asadar acestia o faceau posta, iar femeia era delectata.Ce mi se pare extrem de interesant aici, este  momentul in care ascultam o piesa mai veche de-a cunoscutului Grasu XXL in colaborare cu unii, numita 'Da Frate' unde acestia confirmau ca au penetrat pe rand o femeie de-asta de moravuri usoara si cat de bine s-au simtit ei.Imediat mi-am adus aminte ca acest grasun artist al meleagurilor noastre pitoresti traieste cu Laura Andresan, despre care alti rapperi si chiar subsemnata mentiona ca a luat toti fotbalistii in proba, si le dadea note la fiecare.Se intoarce roata frumos,nu?

    Practic multi prin piese le fac pe multe sa se simta prost, insa tot cu ele isi construiesc o viata si fac copii, intrucat Grasu are si un copilas cu Laura Andresan, femeie care exprima exact trasaturile pe care le descrie acesta in piese.

Nenumarati alti rapperi ii injurau pe altii comerciali, insa dupa un timp se puneau si capra sa aiba si ei oportunitatea de aparea si ei pe TV, sau la radio, sa scoata un ban.

N-ar fi nimic de comentat, de judecat sau de condamnat daca un rapper isi asuma faptul ca el vrea sa fie comercial, sa fie mainstream, de ce nu, sa faca bani cat se poate de multi din muzica si sa mearga numai pe drumul asta, fiind dispus de a incerca orice stil si orice compromis atat timp cat ies bani.Doar ca acestia sunt putini.N-ai cum sa ii condamni pentru ca sunt ceea ce sunt, insa ce te faci cu cei care candva jigneau pe cei care isi construisera prin orice mijloace o cariera artistica de succes, iar in prezent si ei fac la fel, adica savureaza castigurile de pe urma propriilor compromisuri si alterari morale.Nu e frumos, nu?

     Cand spui HIP-HOP te gandesti si la respect, insa ce respect sa dai unora care nu se respecta nici pe sine?Ba mai mult, au existat raperi care si-au jignit fanii vechi pentru ca le-au atras atentia ca nu au ales drumul potrivit.

Dupa parerea mea fiecare cantaret poate sa faca ce vrea, insa, ipocrizia nu este o cale de a avea succes pe termen lung, mai ales in HIP-HOP.

In orice caz, dupa cum spuneam intr-un articol mai vechi de pe blog, in Romania aceasta miscare se afla in moarte clinica, si acum majoritatea MCiilor  din start tintesc spre bani, spre ceea ce se vinde, spre simplitate, spre kitsch, si pe ceea ce submediocrii vor.

RIP


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu